Craiova Capitala Culturala Europeana nu va mai avea loc in 2021

Având în vedere articolul publicat in data de 03 octombrie 2016, în cotidianul Gazeta de Sud, consiliul de organizari a evenimentul Capitala Culturala Europeana din Craiova a considerat că este oportun să raspunda acuzațiilor, mai ales că este vorba de folosirea unei decizii preliminare a Curții de Conturi Dolj, care a fost modificată substanțial în urma etapei legale de conciliere dintre auditor și autoritatea auditată.

Decizia prezentată de Gazeta de Sud a fost modificată ca urmare a faptului că inițial nu au putut fi prezentate reprezentantului Curții documente justificative, din cauza volumului foarte mare de documente solicitate de pe o zi pe alta. Ulterior, au fost prezentate documentele cerute.

Menționăm că și anul trecut, cu ocazia controlului Curții de Conturi, documentele Asociației au fost verificate, dar nefiind constatate abateri, nu s-a făcut nicio mențiune în raportul pentru anul 2014.

Menționăm, de asemenea, că în decizie s-au făcut referiri la neconcordanțe care au fost ulterior justificate, de genul plata unei săli la Bruxelles pentru care era asigurată gratuitatea, concertul Operei Române Craiova la Bastia, lipsa unor statui sau plăți în plus față de contractele semnate. Ulterior, s-a putut constata realitatea, în urma etapei de conciliere. În același timp, ne însușim calculul eronat al unor plăți către statul român prin ANAF, în plus față de cât se datora și pentru care facem demersuri de recuperare.

În ceea ce privește aplicativitatea Legii 350/2005, în etapa concilierii, Curtea de Conturi Dolj a ținut cont de decizia Curții de Conturi a României care, ca urmare a unei contestati facute de un alt oras care a mai organizat un asemenea eveniment , recunoștea că nu putea fi aplicată Legea 350/2005 pentru finanțarea activității Asociației Capitală Culturală Europeană. În acest sens, orașele din România au aplicat prevederile unei Directive europene, la fel cum au făcut toate orașele din Europa care au aplicat la acest titlu. Ca urmare a acestui fapt, Curtea de Conturi Craiova nu mai reține ca abatere, faptul că, în cazul Asociației CCEC, nu s-a aplicat Legea 350/2005, dar menționează ca, pe viitor, să se țină cont de prevederile acestei legi dacă se mai finanțează ONG-uri, ceea ce este corect, în cazul în care nu există alte reglementări europene în materie care să se refere la aspecte concrete.

Constatăm cu regret faptul că în cotidianul Gazeta de Sud apar frecvent referiri negative la activitatea primăriei Craiova și a Asociației Craiova Capitală Culturală. A vorbi despre „jaf” însă, ni se pare că s-a întrecut măsura. Toate orașele din România care au aplicat la titlu au folosit bani publici pentru finanțarea asociațiilor, constând în crearea de evenimente culturale, consultanță ori activități de atragere a publicului în susținerea demersului de câștigare a titlului sau au organizat același tip de evenimente finanțându-le direct prin Consiliile locale, în paralel cu activitatea Asociațiilor sau ONG-urilor care le-au sprijinit candidatura. Asociația CCEC nu a fost un caz special, iar suma de 900.000 de euro, alocată pe parcursul a trei ani, cu sute de activități culturale derulate cu Asociația CCCE ca și partener este mult mai mică decât s-a alocat în alte orașe. Exemplul cel mai elocvent este al municipiului Cluj care a alocat, de la bugetul local, pentru un singur eveniment, suma de 400.000 euro.

Rămânem cu regretul de a nu fi câștigat competiția, deși am făcut tot efortul posibil.

„Culorile lumii” – expoziție de pictură la TRADEM

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” găzduiește în perioada 1-15 septembrie 2016, în Salonul Medieval, expoziția de pictură „Culorile lumii”, cuprinzând lucrări premiate în vara aceasta la concursurile internaționale „Basmele Reginei Maria” – ediția a XI-a, „Interferențe culturale în context european” – ediția a X-a și la concursul național „Eseuri plastice – mail-art”, ediția a X-a.  Cele trei competiții sunt organizate de Palatul Copiilor Craiova, profesori Ioana Fluerașu și Valentin Boboc.
Concursul „Basmele Reginei Maria” este adresata  copiilor din clasele 1-8, claselor 9-12 ale scolilor din România dar si din afara, și se desfășoară începând din 2006, la inițiativa Palatului Copiilor din Craiova iar Inspectoratului Școlar Județean din Dolj, va participa cu Colegiului Național „Frații Buzeşti” alaturi de Colegiului Național „Carol I”. Tema competiției din acesta an a fost „Harap-Alb”, iar la cele patru secțiuni, două de creație literară (basm și pagini de jurnal) și două de artă plastică (pictură clasică și pictură digitală) s-au înscris 860 de participanți din țară, dar și din Serbia, Grecia, Turcia și Italia. 120 dintre aceștia au fost premiați de către Principesa Moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii desfășurate în 7 iulie 2016 în grădina Palatului Elisabeta din București.
La competiția „Interferențe culturale în context european” s-au înscris în acest an 425 de tineri din România, Bulgaria și Letonia, iar la concursul național „Eseuri plastice – mail-art”, ediția a X-a, au participat peste 250 de elevi din 26 de județe ale țării.
Expoziția din Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” reunește lucrări distinse cu premiul I la secțiunea artă plastică a celor trei concursuri menționate și poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 8-16. Intrarea este liberă.

Deschiderea Festivalului de Epigramă „Traian Demetrescu”, ediţia a V-a, Craiova

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” vă invită astăzi, 2 septembrie, începând cu ora 17:00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Craiova, unde va avea loc deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Epigramă „Traian Demetrescu”.

Festivalul se desfăşoară sub egida Consiliului Local al Municipiului Craiova şi Primăriei Craiova, în colaborare cu Cenaclul Epigramiştilor Olteni, Uniunea Epigramiştilor din România şi revista „Cugetul”.

La festival participă epigramişti din Buzău, Timiş, Hunedoara, Suceava, Bistriţa Năsăud, Baia Mare, Constanţa, Braşov, Vâlcea, Cluj-Napoca, Galaţi, Vaslui, Alba, Mehedinţi, Bucureşti, Chişinău (Republica Moldova) şi Dolj, selectaţi în urma concursului de epigramă ale cărui teme au fost: „E toamnă iar…” şi o temă liberă.

În prima zi a festivalului lucrările vor fi deschise de poetul Marius Robu. De asemenea, publicul craiovean este invitat la expoziţia de pictură semnată de Florin Măceşanu din holul primăriei. Ziua se va încheia cu dueluri epigramatice.

Sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 10:00, actorul Ilie Gheorghe va citi câte două epigrame ale participanţilor premiaţi, iar juriul festivalului (prof. univ. dr. Ştefan Cazimir, scriitorul Tudor Nedelcea şi Petre Gigea Gorun, ambasador, preşedintele Cenaclului Epigramiştilor Olteni) va înmâna premiile şi diplomele de excelenţă. Ziua se va încheia cu o expoziţie de mică sculptură, lucrările aparţinând lui Petre Ion Florin Vasilescu.

Intrarea publicului este liberă.